torstai 2. heinäkuuta 2015

Miten opettaa?

Eräs lukija toivoi postausta, jossa kertoisin miten olen opettanut Boltille kaikki sen temput. Ja kaikki toiveet on tervetulleita ja kiva tehdä postaus mistä tietää, että edes yksi oikeasti tykkää.

Bolt on todella kiva kouluttaa, se ei ota virheitä liian vakavasti, mutta yrittää silti aina parasta. Välillä yrittää liian kovasti, jolloin menee äheltämiseksi kun tekee kaikki temput samaa aikaa..

Mutta mennään vaikka temput siinä järjestyksessä (suunillee) missä ole ne opettanut.

"Luoksetulo" Tämän opetus täytyy olla super kivaa koiralle. Ensin tarvitsen apurin ja koiran lempi lelun/namit. (koira voi alussa olla vaikka pitkässä liinassa) Pyydä apuria pitämään koiraa ja näytä mitä kaikkea kivaa sinulla on koiralle. Sitten lähde juoksemaan pois päin koirasta kutsuen iloisesti. Kun apuri päästää koiran vapaaksi, niin kutsu koiraa ja anna paljon nameja ja rapsutuksia tai ala leikkimään. Tätä voi tehdä niin paljon kun lystää ja vaikka koiralla joka osaa jo luoksetulon. Se on hauskaa koiralle ja ohjaajalle.
(suosittelen lelua mikäli koira vain tykkää leluista, leikkiminen parantaa samalla teidän yhteistyötä! Muista antaa koiran välillä voittaa lelu itselleen. Tässä vaiheessa jos koira ei vielä osaa luoksetuloa kunnolla kannattaa olla kaksi samanlaista lelua, kun annat koiran voittaa niin lähde kutsuen juoksemaan koiraa pakoon ja kun koira tulee luokse anna samanlainen toinen lelu koiralle. kun on leikkinyt tarpeeksi voi antaa lopuksi vielä super nameja ja rapsutuksia)

"Istu" Tämän varmasti kaikki osaa opettaa, mutta kerrotaan silti jos jollain vaikka eri tapa toimia. Yksinkertaisesti otetaan vain nami käteen,, varmistetaan että koira on huomannut namin ja nostetaan namikäsi koiran pään yläpuolelle. Samalla kun koira seuraa namia, pitäisi luonnollisesti mennä peppu maahan. Jolloin kehutaan ja palkataan. Itse sanon käskysanan kun peppu on jo maasa, ja saatan toistaa sanomista pariin otteeseen jos peppu pysyy paikoillaan ( "istu" nami ja kehu "istu" nami ja kehu...) parin namin jälkeen vapautus sana jolloin koira saa luvalla nostaa pyllyn pois maasta. (yleensä heitän samalla yhden namin kauemman jolloin koira joutuu varmasti nousemaan ja on helppo aloittaa koko homma alusta) tätä rumbaa toistetaan jonkun aikaa, riippuu siitä miten koira alkaa tajuamaan jujua. Sitten ei enää viedä kättä niin pitkälle ja tulee jo aikaisemmin. Lopuksi kun koira tajuaa jo tempun sanotaan käskysana, jos koira istuu pelkästä sanasta niin super palkka ja kehu. Mutta jos ei niin sitten annetaan vielä kädellä pientä apua.




"Seiso" Tarvitaan paljon nameja ja mukava pyllyn alusta itselle. Ota mukava asento lattialta ja sitten aloitetaan.. Kun koiralla on neljä tassua maassa liikkumattomina (vaikka vain yhden sekuntin) niin sano käskysana, kehu ja anna nami. jos jalat pysyy paikoillaan niin toista "seiso"-"Hyvä"-nami... Sitten vapautetaan koira (heitetään nami pienen matkan päähän) ja alusta... Pikkuhiljaa voi vähentää käskysanan ja palkaamisen väliä. (ensin 1sec, 3sec, 5sec, 8sec, 10sec, 15sec...) Ja vaikka koira osaisikin olla jo 20sec niin voit yllättää koirasi ja palkata sen kolmen sekunnin kohdalla. Sitten voitkin jo nousta lattialta ja varmistaa että koira on tajunnut idea olisi ohjaaja sitten miten päin vain.

"Maahan" Itse en opeta istumisen kautta maahan menoa, kun toko on tavoitteellinen laji. Kun koira seisoo varmistetaan taas että koira tajuaa namin kädessäsi ja aletaan viemään namia kohti lattiaa, suht lähelle etutassuja. Nami pidetään nyrkin sisällä, ja vaikka koira vain raapisi kättäsi niin odottelaan vaan rauhassa.. Se menee kyllä maahan jolloin saa välittömästi namin. Näin koira oppii todella nopeasti miten se nami saadaan. Tässäkin sama kun koira on maassa sanon käskysanan ja saatan toistaa sitä pariin otteeseen jos koira pysyy maassa. Ja sitten vapautetaan ja aloitetaan alusta. Kun koira alkaa menemään jo vauhdilla maahan voidaan sanoa käsky jo aikaisemmin ja ei laiteta enää kättä maahan asti. Pikkuhiljaa aikaistetaan sanaa ja jätetään käsi apu pois.

"Kierrä" Ensin etsitään ohut puu jonka ympäri ohjataan koira namilla. Aina kun koira lähtee kiertämään puuta niin sanotaan käskysana. Kun huomaat koiran tajuavan ideaa, vie koiran kanssa yhdessä lelu tai nami puun taakse. Lähetä koira hakemaan lelua/namia noin yhden metrin päästä puusta. Lähetä koira sanomalla käskysana. Kun koira on tulossa toiselta puolelta puuta niin kehu kovasti ja palkkaa uudelleen kun koira tulee luoksesi. Pidennä koko ajan matkaa pikkuhiljaa. Kun tämä onnistuu jo satavarmasti niin vien nyt lelu/nami puun taakse ilman koiraa, välillä huijjaa vieväsi ja jos koira silloinkin vain kiertää puun niin kehu kovasti. Sitten voidaan taas vähän lyhentää matkaa ja lähetetään kiertämään ilman että puun takana olisi mitään. Jonka jälkeen voidaan taas pidentää matkaa. (suosittelen lelua puun taakse.. Namin kanssa on se huono puoli että koira joutuu pysähtymään etsimään ja syömään namia, mutta jos koira ei tykkää mistään lelusta niin namikin käy!)

"Paikka" Kun Istu ja maahan temput on hallussa niin ensin laitetaan koira istumaan tai maahan ja sitten sanotaan sana "paikka" ja palkataan jos haluttu astento pysyi. Kun on jo varmaa että koira pysyy paikallaan ainakin 10 sekuntia voidaan ottaa jo yksi askel taaksepäin, naama kohti koiraa koko ajan. Palkkaus aina niin että koira on edelleen halutussa asennossa (maassa ollessaan nami annetaan aivan maanrajalle) Kun askel onnistuu helposti, niin askel kerrallaan voidaan pidentää matkaa ja aikaa. Välillä kannattaa palata siihen pariin askeleeseen, vaikka tietää että koira osaisi olla kauempaa. Siitä se pikkuhiljaa muodostuu, luottamus siihen että kyllä se omistaja tulee takaisin vaikka kestääkin hetki tai välimatkaa olisi kuinka paljon.

"Jalanpäälle hyppy" (Käytin tässä sohvaa apuna, seisoin sohvan reunalla (lattialla) ja toinen jalka sohvalla.) Pyyd' koira sohvalle ja houkuttele namilla nostamaan etutassut jalan päälle. Kun koira alkaa tajuamaan mitä haluamme se alkaa tarjoomaan sitä. Kun koira nostaa automaattisesti etutassut jalalle voimme joko nostaa koiran pyllystä takatassutkin jalan päälle tai jos on vanhempi koira niin voi sen pyytää hyppäämään siihen. Sitten peppua tuetaan toisella kädellä ja toisella palkataan kokoajan. Samalla voi sanoa käskysanaa. Pian koira alkaa hyppäämään itse jalalle niin täyty vain varmistaa että koira ei tipahda siitä, ettei jää kammoa. Kun tasapaino alkaa olemaan hyvä, voi peppu-kättä alkaa välillä poistamaan hetkeksi. Kohta ei tarvita enää mitään apu käsiä.

"Jää" (Pää maassa paikallaolo) Tätä en osaisi opettaa varmaa kellekkään muulle kuin Boltille, koska Bolt tarjosi tätä aina itse ja päätin yhdistää siihen vain käskyn. Idea lähti siitä, kun en halunnut sen ramppaavan päätä ylös alas levottomasti. Ensin pistin Boltin maahan ja ainakun laittoi pään maahan sanoin "Jää" ja annoin namin. Bolt yhdisti hvin nopeasti liikeen ja sanan. Sitten piti enää erottaan "Maahan" ja "Jää" sanat toisistaan.

"Pyöri" Taas nami käteen ja varmistetaan että koira huomaa sen. Sitten viedään käsi koiran ympäri niin että koira pyörähtää itsensä ympäri ja kehu ja palkka siitä. Käsky sanan voi sanoa kun koira lähtee pyörimään ja kun on pyörinyt. Kun koira alkaa ennakoimaan pyörähdystä, jätetään käden pyöräytystä pienemmälle. Ja sanotaan sana vain alussa. Pian koira pyörii itsestään itsensä ympäri. Tässä tempussa minulle ainakin on vaikeaa jättää käsiliike kokonaan pois vaikka koira osaisikin jo ilman, mutta pitää itse vain opetella.

Siinä meidän temput? Sivulle tuloa en vielä laske tempuksi koska emme osaa sitä vielä ja sen opettamisen näkee parilta videolta. Toivottavati tykkäätte tälläisestä postauksesta? harvemmin tulee kirjotettua näin paljoa :D Tärkeintä on LEIKKIMINEN ja yhdessä tekeminen!


10 kommenttia:

  1. Tää oli kyllä tosi kiva postaus ja tuun kyllä lukemaan useammanki kerran tulevaisuudessa kun uusi pentu tulee ensivuonna. Roopen kohdalta en enää nimittäin kaikkia käskyjä muista ja muutenkin tämäntapainen opetus tulee olemaan varmasti parempi tulevan harrastuskaverini kohdalla :)

    VastaaPoista
  2. Tästä postauksesta oli tosi paljon apua! Ihana Bolt! ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kun teit tämän postauksen!
    Autto tosi paljon!! Itse en osannut opettaa noita "kierrä", "jalanpäällehyppy" ja "jää" temppuja, mutta vinkkisi auttoi paljon, vielä jäi mietityttää se sivulle tulo. :D Minulle on tulossa belgi tai bc jossain vaiheessa ja haluan harrastaa koiran kanssa pk lajeja ja kouluttaa koiran hyvin nii siksi kysyinkin tätä postausta :) Jos saan toivoa/ehdottaa vielä yhtä postausta nii olis kiva jos voisit tehä postauksen siitä miks itse päätit hankkia bordercollien ja minkälainen bc on harrastuskoirana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ehdotuksesta ja teen mielelläni tuon postauksen! Ihan mahtavaa kuulla että tykkäsit !

      Poista
  4. Kiitos vielä tästä postauksesta! Minulle tulee tosiaan belgianpaimenkoira vauva kuukauden päästä :) Haluisitko tehä postauksen missä kerrot kuinka opetit Boltin sisäsiistiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau onnea tulevasta pennusta, ja toki teen postauksen!

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita! <3