tiistai 24. helmikuuta 2015

Koira-ajokortti

Kuva ei liity teksiin
Tänään äikäntunnilla meidän piti kirjoittaa mielipide kirjoitelma ja ajattelin sen jakaa myös täällä. 

Minun mielestä koiria saa ostettua aivan liian helposti. Jopa ihminen jolla on eläimenpitokielto voi ostaan jonkun sekarotusen jostain. Ei kukaan tiedä saisiko hän oikeasti hallussapitää koiraa. Joten minusta ihmisille jotka suunittelevan koiran hankintaa pitäisi sorittaa koira-ajokortti tai joku vastaava. Kortti suoritettaisiin kerran, ennen ensimmäisen koiran ostamista. Ja ihmisille joilla on jo entuudestaan koira tehtäisiin joku kotitarkastus, jossa katsotaan miten koirat voi. Tai sitten joku netissä oleva teksi jossa on joku tietty pistemäärä joka on pakko saada.Oma mielipiden on myös se että kaikki koirat pitäisi sirutettaa ja rokotettaa. Kastroinnista ja sterloinnistakaan ei ole haittaa jos koiralla ei haluta suunniteltuja pentuja. Leikkaamistesta on enemmän hyötyä kun haittaa. Kadonneet ja varastetut koiratkin saataisiin helpommin kiinni ja takaisin omistajalleen sirun avulla.
Liian paljon kuulee varastetuista tai kadonneista koirista. Sekä vahinko pentueista joista ei sitten tiedetä ketkä on oikeat vanhemmat. Ja tämän seurauksena ei voida tietää sairauksista, luonteista yms...

Jos tulisi pakolliseski siru, rokostukset ja leikkaaminen niin minusta hintoja voisi vähän halventaa. Luulisin että suurin syy miksi ei mene rokottamaan koiraansa on raha. Ja ihmiset jotka ei harrasta mitää ajattelee, että miksi turhaa kun ei se tarvitse niitä?! Miksi harrastuksissa vaaditaan ne jos rokotukset olisi täysin turhia? Koiralla kun on ihan oikeasti vaara sairastua esim. rabiekseen joka on vaarallinen koiralle. Ja jos koira sitten sairastuukin tähän niin koirassa on vika ja se pitää lopettaa?

"Rabies eli eläimen raivotauti
Rabies eli eläimen raivotauti on viruksen aiheuttama kaikkiin nisäkkäisiin, myös ihmiseen, tarttuva keskushermosto-sairaus. Tauti leviää yleisemmin sairastuneen eläimen puremasta. Tartunnan pääasiallisia levittäjiä ovat luonnonvaraiset petoeläimet kuten kettu, supikoira, susi ja mäyrä sekä kotieläimistä koira ja kissa." Evira.fi 24.2.2015

Toki voisi olla vaikeaa testata kaikki suomen koiranomistajat. Mutta siinä samalla voisi työllistää ihmisiä, kun tuntuu suomessa olevan työpaikoista pula. Mutta edes uusille koiran omistajille "ajokortti" joka pitää näyttää koiraa ostaessa, oli se koira sitten maalta vahinkopentu tai kallis rotukoira.

Koirien tai ylipäätä eläinten pahoinpitelijoiden pitäisi saada paljon isommat tuomiot, kun joku neljä vuotta eläimenpitokielto jota kukaan ei edes valvo.

Samalla kun perustettaisiin "koirakouluja" niin saataisiin taas lisää ihmisiä töihin. Koirakoulut voisi olla saman kaltaisia, kun autokoulut. Ensin teoriaa siitä mikä koira on ja mitä se tarvitsee, tämän jälkeen voitaisiin puhua vähän roduista ja erirotujen tarpeista. Sitten opetetaan kouluttamaan koiraa ja loppu kokeessa ihmisille tuodaan koira jota pitää lenkittää ja pitää hallinnassa, ehkä ohittaa toinen koira ja laittaa vieras koira istumaan ja maahan. Koirakoulussa voitaisiin myös opettaa perus toimenpiteet esim kynsien leikkaus turkinhoito ja muuta tarpeellista.

Onko teillä mielipidettä asiaan?

7 kommenttia:

 1. Itse olen TÄYSIN samaa mieltä. Oon pohtinu itekki tätä pitkää.
  Joskus luin jonku artikkelin, mis luki että kohta (toivottavasti kaikille) hankitaan "vaativille roduille" jokin ajokortti. Mun mielestä ajokortti on tosi hyvä ajatus rodulle ku rodulle. Oon myös pohtinu sitä, että siinä "ajokortissa" voi erikseen merkitä paimenet, molossit, seurakoirat jne

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä sun kanssa! Hyviä pointteja ja ideota, ennen kaikkiaan loistava kirjotus! :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä teksti! Oon ehdottomasti samaa mieltä. Ja minusta sekarotuisilla koirilla pitäisi olla pakollinen sterilointi. Henkilökohtaisesti tunnen/tiedän näitä ihmisiä jotka teettää sekarotuisilla pentuja koska ne on söpöjä. Jos kaikki sekarotuiset olisi pakollista steriloida, ei tätäkään ongelmaa olisi. Pennunteettäjille pitäisi myös olla erikseen pakollinen "pentukurssi" joka pitäisi läpäistä ennenkuin saisi luvan teettää pentueen.

  VastaaPoista
 4. Ihan kivoja ideoita, mutta ei se ihan noin mustavalkoista ole. Jos joku ajokortti joskus tulee, se toivottavasti suunnitellaan niin, että sitä ei voi kiertää tai kaartaa. Koirien sirutus, no joo, mitä se siru auttaa jos se koira on jossain suossa? Se ei sieltä takaisin tule. Varastetut koirat eri juttu. Sterilointi ja kastrointi, okei ei tule pentuja, mutta on leikkauksessakin riskinsä, saattaa myöhemmin aiheuttaa vaivoja ym ym. Koska on täysin luonnoton toimenpide, eikä sitäkään tulisi aivan muuten vain tehdä. Toki mielipiteensä kullakin ja onhan meilläkin kaikki koirat leikattu. Mutta ei suin päin koiraa leikkauspöydälle, katiskassa oli "vehkeet valtiolle" otsikolla hyvää juttua tästä.

  Ja rokotukset, niistä voidaan olla niin montaa mieltä, kuten ihmistenkin :D En ala niistä edes kirjoittamaan tähän. Mutta ihan kivoja ajatuksia ja ideoita, mutta kannattaa miettiä se kolikon kääntöpuolikin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisessa asiassa on tottakai kaksipuolta... Tämä siis tosiaan vain äikän kirjoitelma mihin oli vain alle tunti aikaa, joten ihan kaikkea syvällistä en kerkennyt kirjoittaa ja ajatella. Mutta leikkauksessa useimmiten enemmän hyötyä kun haittaa mm. kivesyövän riski yms..

   Mutta kiitos kommentista! :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita! <3